Manuele therapie

Manuele therapie is gericht op wervelkolom gerelateerde klachten en gewrichten in armen en benen. Klachten kunnen ontstaan wanneer gewrichten niet goed functioneren. Met behulp van de kennis en ervaring van de manueel therapeut kan de functiestoornis van de gewrichten worden opgespoord en verholpen worden.

Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe de specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak hebt u dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

Met manuele therapie kan het gaan om het vergroten van de bewegingsvrijheid van een gewricht maar ook om bijvoorbeeld het zo snel mogelijk wegnemen van de pijn.
Rustige mobiliserende technieken zijn meestal voldoende. Eventueel wordt gebruik gemaakt van gedoseerde impulstechnieken. Daarbij hoort men soms een klikkend geluid. Dit wordt meestal ervaren als een kortstondig vreemd gevoel en niet als pijn.
[intlink id=”181″ type=”page”]Lees ook meer informatie over onze kinder manueletherapie.[/intlink]

 

Resultaat

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.

Om klachten in de toekomst te voorkomen geeft de manueel therapeut, tijdens en na de behandeling, veelal specifieke oefeningen voor verbeteren van de werking van spieren en gewrichten.

 

De eerste afspraak

Indien er een reden is voor een behandeling met manuele therapie volgt er een intake en lichamelijk onderzoek.
De manueeltherapeut kijkt waardoor de klacht ontstaat en of er andere lichamelijke problemen zijn die in relatie staan met de klacht. Aan de hand van de uitkomsten wordt, samen met u, een behandelplan opgesteld. Er wordt aangegeven hoe lang de therapie zal duren.

 

Wanneer naar de manueel therapeut ?

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:
– Hoofd- en nekpijn in combinatie met slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
– Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
– Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
– Hoge rugklachten, in combinatie met rib- en borstpijn;
– Duizeligheid bij het bewegen van de nek;
– Kaakklachten, in combinatie met nekklachten;
– Heupklachten;
– Bekkenklachten
– Instabiliteitproblemen;
– Rsi gerelateerde klachten: tennis arm, muisarm, etc.

 

Verwijzing en vergoeding

Manuele therapie heeft een directe toegankelijkheid en is voor alle leeftijden geschikt.

Manuele therapie wordt over het algemeen volledig vergoed door de verzekeraar. Vraag hiernaar bij uw verzekeringsmaatschappij.

 

De manueel therapeut

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een universitaire masteropleiding voor manuele therapie heeft gevolgd als specialisatie.