Mensendieck Oefentherapie

De Mensendieck oefentherapeut richt zich op het verbeteren van houdings- en bewegingsgewoonten die voor klachten zorgen. Vaak zijn dit alledaagse verrichtingen zoals, bukken, tillen, zitten en lopen. Er is echter geen houding of manier van bewegen die voor iedereen geldt. De behandeling van een oefentherapeut is daarom ook altijd maatwerk en toegespitst op de specifieke klacht(en) van een individuele cliënt. Het doel van oefentherapie is de klachten te laten verminderen en/of te voorkomen, uitgaande van de bewegingsmogelijkheden van de patiënt.

De oefentherapeut gaat samen met de patiënt aan de slag en door middel van het regelmatig doen van oefeningen worden houdingen en bewegingen verbeterd. Dit kunnen oefeningen zijn die u thuis doet, maar ook klacht verlichtende oefeningen voor op uw werk. Een oefentherapeut kijkt, naast houding en beweging, ook naar eventuele spanning in het lichaam. Te veel spanning in het lichaam kan tot allerlei klachten leiden en goed ontspannen is niet eenvoudig. Een gezonde manier van ademhalen is hierbij onmisbaar en biedt verlichting bij ademhalings- of spanningsklachten die vaak een goede houding of juist bewegen verstoren.

 

Wanneer naar de Mensendiecktherapeut

Indicaties om naar een oefentherapeut te gaan zijn:
– Klachten van nek, schouder, rug en heup en de klachten die daaruit voortvloeien, zoals hoofdpijn
– Arbeidsrelevante klachten en beroepsklachten
– Houdings- en bewegingsafwijkingen
– Ademhalingsklachten, bijvoorbeeld COPD en hyperventilatie
– Neurologische aandoeningen, zoals hernia en ischias, de ziekte van Parkinson, MS
– Orthopedische aandoeningen, zoals arthrose, osteoporose, ziekte van Scheuermann, scoliose
– Achterstand in motorische ontwikkeling bij kinderen (zie kinderoefentherapie)
– Revalidatie
– RSI/KANS
– Bekkenklachten
– Whiplash
– Incontinentie

 

Samenwerking

De oefentherapeut is binnen onze praktijk, naast manuele therapie, fysiotherapie en kinderoefentherapie, een goede aanvulling. En zorgt doormiddel van een nauwe samenwerking, binnen het team, voor een effectieve behandeling  voor elke patiënt.

 

Verwijzing en vergoeding

Mensendieck heeft een directe toegankelijkheid en is voor alle leeftijden geschikt.

Mensendieck valt in de aanvullende verzekering en wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Vraag hiernaar bij uw verzekeringsmaatschappij.